Curly Girl Ordbog

Der findes mange forskellige ord og termer inde for Curly Girl verdenen.

Det kan virke uoverskueligt og forvirrende, som hjælp har vi en krølle ordbog der kan give dig et overblik og en forståelse af de ord der bliver brugt på, YouTube, Instagram og diverse blogge.

Da Curly Girl metoden er baseret på engelsk, er mange ordene engelske termer.

A

ACV rens = Også kaldt Apple Cider Vinegar – er en simpel blanding af Æble cider eddike og vand. Dette mix er en god måde at fjerne produkt rester og build up. Den kan bruges 1 – 2 gange om måneden for at give hovedbunden et frisk pust. Dette er også en hjælpende hånd til de der lider af skæl og tør hovedbund. Det bedste ved en ACV-rens er at den efterlader håret glansfyldt og blødt.

Air dry = Efter endt styling lader du håret tørre naturligt – også kaldt at lufttørre.

B

Big Chop = Den store klipning, man får når, man har ødelagt hår og ønsker, at gå all in og få sine naturlige krøller frem.

Build-up = Over en periode med styling kan håret blive tilstoppet af alle de produkter man bruger igennem tiden. Hvis man kløer sig i hovedbunden og der et hvidt lag under neglene, kan du være sikker på at du har build-up og her er Urban Clean eller en ACV-rens en hjælpende ven, som kan fjerne build-up. Urban Clean er dog mere effektiv og plejende end ACV-rens.

C

Cast = Når man bruger en gel til at style håret med, udløser det typisk en stiv fornemmelse som danner en kapsel om lokkerne. Når det er helt tørt, kan man kramme casten (stivelsen) ud og derefter har man de blødeste og defineret krøller.

Curl enhancer = Det er typisk en lettere og flydende gel der har et medium hold, men giver god definition. Man kan typisk bruge den sammen med en stærkere gel eller creme.

Curly police = Krølle politiet er de krøllede håndhæver der har mere forstand på krøller, metoden og selv dit eget hår. Sæt dig aldrig op imod krølle politiet, da de ellers vil smide dig ud af diverse grupper og give dig en krøllet lærestreg.

Custard = Er typisk en god blanding af creme og gel.

CG godkendt = Curly girl godkendt er betegnelsen for produkter der ikke indeholder de skadelige ingredienser, som ikke er tilladt i metoden.

CG metoden = CGM eller den længere betegnelse – Curly Girl Metoden, er opfundet af frisøren Lorraine Massey, for at hjælpe alle os med krøller. Denne metode repræsenter en løsning for os der har gået med frustrationer over vores krøller. Metoden går i sig selv ud på at man helt firkantet stopper med at bruge produkter der indeholder bestemte ingredienser.

Castor Oil = En meget nærende type olie som er tung og fed. Vel egnet til folk der har tendens til at miste meget hår. Den findes også i små doser i nogle produkter.

CJ = Curl Junkie er en person der har en tendens til at købe lidt for mange produkter ofte og tit. Typen der ikke behøver en undskyldning for at købe nye produkter.

Clay = Også kaldt Betonite clay , som er en naturlig mudder der er soltørret og kan bruges både til hår og ansigt. Det skal typisk blandes op med vand og derefter bruges i hovedbunden eller som en hår maske. Det gode ved clay er at det er naturlig fremstillet fra moder natur og efterlader håret blødt og rent. Det er specielt super godt til folk med lav porøsitet.

Clarify = Fjerne build up fra hovedbunden via Urban Clean eller en ACV-rens eller en clarifying shampoo, som indeholder et mildt sulfat der ikke er udtørrende.

Cleansing Conditioner = Er også kaldt vaske balsam på dansk. Det er et rensende produkt der giver en ren hovedbund, men med en mere balsam ligene konsistens. Det bliver også kaldt ”Co-Wash” og ” Rense balsam’’.

Clumping = Hår totter der samler sig og bliver til et stort krøl. Der findes forskellige metoder der kan fremprovokere clumps.

Co-wash = Vaskebalsam, som man bruger til at vaske med og som har en balsam ligene konsistens. Mange som træner og er nødt til at vaske hår hver dag, har god gavn af en co-wash, da den minimere frizz og er mere skånsomt hvis man vasker hår hver dag. Her er det vigtigt at bruge ens fingerspidser til at vaske alt skidt væk fra hovedbunden.

Conditioner = Balsam. Det er en blødgørende og et plejende middel, man bruger i badet efter rens. Man efterlader det typisk i håret i 2 min og skyller derefter ud. Nogle conditioner kan man godt lade delvist blive i. Men der anbefales at skylle det helt ud og bruge en leave-in conditioner eller creme der egnet til at blive i håret.

Crunch = Den hårde og stive fornemmelse der bliver når gel får lov at tørrer, som kan krammes ud igen.

Curl Creme = Krølle creme er et produkt man bruger til styling. De er typisk en smule tykkere i konsistensen end en leave-in og nogle typer af hår har brug for en krølle creme for at give det ekstra fugt og pleje.

D

DIY = Do it yourself, som på dansk betyder, gør det selv.

Deep Conditioner = En dybdegående hår maske der plejer og giver krøller et boost.  Det er spa for dit hår og man efterlader det typisk i håret for 30 – 40 min.

Denman = Denman brush eller Denman børsten er en populær børste blandt mange krøllede piger i verden.

Detangling = Den skånsomme måde at rede knuder ud af håret på. Helst med en bredtandet kam og i helt vådt hår med en masse balsam i, på den måde skåner og beskytter man krølle mønsteret – Her er der også nogen som bruger en detangler børste i badet.

Diffusing = Ønsker man mere volumen og tørt hår hurtigere, kan man bruge en diffuser. Man kan få mange forskellige typer af diffuser – men en der har en dyb skål,  fortrækkes da det samler krøllerne mere end en der liger en halv flad tallerken.

Drying Alcohols = Udtørrende alkohol, det typisk til at finde i almenlige produkter så som hårspray mm. De går ind og udtørre håret og bruger man det over en længere periode kan håret blive tørt og give en del frizz.

E

Essential oils = Er høj koncentreret former for naturlige olier der findes i mange produkter.

F

Frizz = Er vores værste fjende og vi kan alle ligge genkende til de irriterende små hår der bare ikke vil hænge sammen med de andre lokker og lever lidt deres eget liv, specielt på toppe af hovedet.

Fatty Alcohols = Det er godkendte alkoholer man ikke behøver at frygte. Der findes alkoholer der er fugtgivende og hjælper med at gør håret mere medgørligt og ikke alle alkohol er udtørrende.

Flaxseed Gel = Hjemmelavet gel også kaldt hørfrø gel. Det er utrolig fugtgivende og reducere frizz.

Finger Coiling = Har du hørt udtrykket at “ træne dine krøller” så er det herfra det stammer. Der findes en rigtig god teknik til at ”træne” krøllerne. Dette er til for at give krøller mere definition. Dette er et super alternativ for dig der lige er startet på metoden eller bare ønsker mere krøl.

G

Gel = Er et stylingprodukt, der former et beskyttende lag rundt om lokkerne for at give det mere definition og hold. Nogle geler kan også bruges til at indkapsle fugten i håret.

Glycerine = Også kendt som et fugtningsmiddel, der findes glycerin i mange krølleprodukter. Det har en stærk evne til at tiltrække og absorbere fugt fra miljøet. Glycerin er godt at bruge i lande, hvor der er høj fugt som det kan suge fra. Rejser man til lande hvor der er tørt og varmt klima, er det bedst at bruge produkter uden glycerin.

H

Holy Grail = Et produkt der virker så fantastisk for nogle, som man så derefter vil fortrække allermest.

Hår type = En kategorisering af forskellige hår typer, for at hjælpe med at finde ud af, hvilken hårtype man selv har.

Heat damage = Dette fænomen bliver talt meget om i krølle verdenen og grunden til dette er så udbredt, er fordi vi er mange der har udsat vores hår for høj varme. Det sker b.la. ved at man har glattet håret alt for meget og derfor udsat det for varme skader. Det kan også opstå af relaxing som er en kemisk proces der udglatter krøller fuldstændigt. Det er også kaldt keratin behandling på dansk.

Humectant = Er ingredienser som tiltrækker fugt til håret fra miljøet, som glycerin og honning.

L

LCO = Dette er en styling teknik som inkluderer produkter i følgene rækkefølge. Leave – in (L) for at give krøllerne fugt. + Curl creme (C) for at give definition + Olie (O) for at forsegle fugten inde.

LOC = Dette er en styling teknik som inkluderer produkter I følgende rækkefølge. Leave-in (L) for at give krøllerne fugt + Olie (O) for at forsegle fugten inde + Curl Creme (C) For at definere krøllerne.

Leave – in Conditioner = Er et fugtgivende produkt der typisk er lettere og tyndere i konsistensen end i almindelige krølle crèmer. Den er ideel for let og fint hår eller til tørstige krøller der skal buge ekstra fugt inden en krølle creme.

Low poo = Er et rensende produkt der minder om en shampoo i konsistensen. Den er typisk flydende og skummer en smule. Den indeholder dog stadig ingen udtørrende sulfater og er velegnet til hår der har en tendens til at fedte eller bare ikke kan vaskes ordentligt med en Co- wash.

M

Mousse = Et stylingprodukt, som skummer op i en luftig konsistens. Det bliver brugt til at skabe volumen og virker fantastisk på fint hår, da det ikke er for tungt og tynger håret.

N

No-Poo = Betyder egentlig ingen shampoo – her bruger man kun co-wash til vask.

P

Pineapple = En frisure man bruger når man skal sove, som er en høj hestehale placeret på toppen af hovedet, sådan det ligner lidt en ananas. Dette beskytter dine krøller under nattetimerne.

Plopping = Er en tørringsmetode til at modvirke tyngdekraften og skabe strammere krøllemønstre. Man benytter sig af en T-shirt eller et mikrofiber håndklæde, hvor i man samler sit friske våde & styled hår i og binder det op i 5 – 10 min før man lader det lufttørre.

Porøsitet = Hårets evne til at absorbere og frigive fugt. Du kan enten have høj, mellem eller lav  porøsitet. Man kan dog også godt have flere porøsiteter.

Pre-poo = Når du olier din hovedbund og hår få timer før vask kaldes det en pre – poo. Man kan hjælpe håret med at bibeholde fugten selv efter vask. Det beskytter også mod brud og hårtab.

Produkt Junkie = En person der er afhængig af produkter til krøller.

Protein = Vores hår består af proteiner, nemlig keratin og de er ansvarlige for hårets sundhed. Der er også vegetabilske (Quinoa) og animalske proteiner (Gelatin), der ofte findes i hårplejeprodukter, men husk, de fungerer kun hvis de er hydrolyseret, hvilket betyder, at de er små nok til virkelig at trænge ind i håret.

Protein & fugt balance = Hår skal bruge 2 ting for at trives – masser af fugt og noget protein. Det er vigtigt at du holder dem i afbalancerede, da et overskud af begge kan føre til svampe hår som kan fremstå ekstra krusset.  For at holde håret i balance skal du huske at skifte produkter i din rutine, sådan du får kombineret begge ting.

R

Rice water rinse = Inspireret af kvinder med langt hår i Kina, der bruger ris vand til at vaske deres hår i. Nu er denne metode også kommet til krølle verdenen og mange benytter sig af ris vand for at give håret noget mild protein. Det giver skinnende krøller og tilføjer det protein, men jeg anbefaler noget mere effektivt, for at få mest ud af det, såsom en proteinkur eller protein spray.

Raking = En metode hvor du fordeler produkterne i håret mens dine fingre arbejder som en bredtandskam. Det kan bryde krølle lokker op, så man skal bruge denne metode hvis man har meget stramme krøller der godt kan tåle at blive brudt op.

Refresh = Jo længere du går mellem vaskedage, er det normalt, at dit hår mister fugt og form. I stedet for at vaske håret på dag 2 eller 3, kan man vælge at give krøllerne et nyt boost og friske dem op ved at tilføje lidt vand eller en krøllespray for at aktivere produktet i håret igen fra tidligere styling. Så i virkeligheden genbruger man bare dagens krøller og produkt og på den måde får det bedste ud af det. Typisk oplever man også større volumen i håret når man refresher det. 

S

Satin bonnet = Er en satin hue man kan sove med, som skåner krøllerne mens man sover – det er også anbefalet at sove med et silke eller satin pudebetræk – da det ikke slider på håret og mindsker frizz.

Scalp Treatment = Hovedbunds pleje, som kan forbygge tør hovedbund og kløende hovedbund.  Virker også til at øge hårvækst.

Schrunch – At kramme håret i en opad gående retning. Metoden giver strammer krøller og man anbefaler at man schruncher i 3 min. For at opnå det bedste resultat.

Sealing = Den sidste del i styling før man lader krøllerne tørrer, er at forsegle fugten inde med en olie. Det er helt frivilligt om man vil bruge en olie, da det desværre kan have en effekt af at tynge krøllerne ned af, hvis man har fint hår. Men det former en barrier der hjælper med at holde fugten inde i håret – har kan der også bruges en gel.

Silicone =  Findes ofte i shampoo, balsam og styling produkter. Silikoner bygger en hinde omkring dit hår og afviser vand & plejeprodukter. Det er som plastik, der belægger håret. Selvom det får håret til at fremstå blødt og glansfuldt er det er ikke godt for krøllet hår i det lange løb. Derfor anbefaler man at bruge produkter der er helt silikone fri, men man kan også bruge produkter med vandopløselige silikoner, da det ikke opbygger en hinde, men det er smag og behag fra person til person.

Slip = Produktets evne til at gøre hårstrået glat og lettere at rede igennem. En balsam eller creme med god glide effekt, hjælper med at reducere og fjerne sammenfiltriger og krus.

SLS / SLES = Sodium Lauryl Sulfate eller Sodium Laureth Sulfate – udtørrende sulfat du kan finde i de fleste shampooer

SOTC = Schrunch out the crunch = en betegnelse der dækker over når man skal kramme ‘casten’ ud af krøllerne.

Squish To Condish = En populær teknik der giver tykke og samlet lokker. Hvis du har bølger eller løse krøller, vil du elske resultatet med denne metode.

Styling = Dette er den proces du fortager dig efter badet, når krøllerne skal forkæles og skal se mere defineret og lækkert ud. For at style håret kan du bruge en leave-in eller curl creme, gel eller mousse mm.

Sulfater = Der findes rigtig, rigtig mange forskellige sulfater og nogen er skrappe og udtørrende, mens andre er milde og er rigtig gode for dit krøllede hår & det er en ingrediens der typisk findes i shampoo, da det er et emulgeringsmiddel (middel der for det til at skumme).

V

Virgin hair = Det er et udtryk brugt til hår der er naturligt og aldrig har været kemisk farvet eller udglattet.

W

Wash–N–Go = Er en fuld vaske dag hvor man vasker håret og styler det.

Wavy Hair = Er et bølget hår og ses typisk i et fint hår der har løse krøller i form af en S-form.