Hårporøsitet

Porøsitet henviser til, hvor godt dit hår er i stand til at absorbere og holde fugt. Det påvirkes af det fleksible ydre hår lag kaldet skællag, som bestemmer, hvor let fugt og olier passerer ind og ud af dit hår. For de fleste er porøsitet genetisk, men det kan også påvirkes af eksterne faktorer som eksponering, varmebehandling og kemisk behandling. At kende dit hårs porøsitet kan hjælpe dig med at vælge de rigtige produkter til at holde dit hår godt fugtigt, smidigt, stærkt og skinnende. Læs mere om Curly Girl metoden.

Hvilken porøsitet har mit hår?

Der er to metoder, du kan bruge til at finde ud af, hvor porøst dit hår er:

Float Test: Tag et par hårstrå fra din kam eller børste, og kom dem i en skål med vand. Lad dem sidde i 2-4 minutter. Hvis dit hår flyder, har du lav porøsitet. Hvis det synker, har du høj porøsitet.

Slip’n’Slide-test: Tag et hårstrå, og skub fingrene op ad strået (mod hovedbunden). Hvis du føler små stød undervejs, betyder det, at dit skællag løftes, og at du har en høj porøsitet. Hvis dine fingre glider glat, har du hår med en lav porøsitet.

Professionel frisør i Vestergade, Århus c

Her kan du lære mere om de forskellige typer af porøsitet

Hår med lav porøsitet har et tæt bundet skællag med overlappende lag, der ligger fladt. Denne type hår betragtes normalt som sund og er ofte meget skinnende, især når det er mørkt i farven. Hår med lav porøsitet afviser fugt, når du prøver at give det fugtige og er svært at behandle, da det modstår indtrængning af kemikalier.

Hår med lav porøsitet er også tilbøjelige til at opbygge proteinrige dybe konditioneringsprodukter, hvilket kan gøre at det føles stift og strålignende. Hold dig til proteinfrie, daglige co-wash eller low-poo med fugtighedsbevarende midler såsom glycerin eller honning.

Hår med lav porøsitet kræver fugtighedscremer rig på blødgøringsmidler, såsom sheasmør, jojobaolie, kokosnøddeolie. Det drager også fordel af fugtighedsprodukter, der tiltrækker og holder fugt i dit hår. Vælg lettere, væskebaserede produkter, såsom hårmælk, der ikke sidder på dit hår og efterlader det fedtet.

Klik her for, at læse hvoran du behandler hår med lav porøsitet.

Hår med medium porøsitet kræver ofte den mindst mulige vedligeholdelse.

Skællaget er løsere, så lige den rigtige mængde fugtighed kan trænge ind, mens den forhindrer for meget at undslippe. Hår med normal porøsitet har en tendens til at holde stylinger godt og kan gennemtrænges og farves med forudsigelige resultater. Over tid kan disse processer dog skade dit hår og øge dets porøsitet.

Lejlighedsvis gør brug af hårkure med protein, det kan være til fordel for hår i mellem porøsitet, men proteiner bør ikke inkluderes i dit daglige rutiner.

Høj porøsitet kan enten være en iboende egenskab ved hår eller resultatet af skader på grund af kemisk behandling, grov behandling eller miljøskade. Hår med høj porøsitet har huller og huller i skællaget lader for meget fugt trænge ind & ud af dit hår og efterlader det udsat for krusning og sammenfiltring i fugtigt vejr. Selv enkle handlinger som badning, svømning og vask med shampoo kan skabe større skader og brud på grund af den store mængde fugt, som meget porøst hår kan absorbere.

Sørg for at bruge Anti-fugtningsmidler i klima med høj varme og fugtighed. Dette vil hjælpe med at forsegle dit beskadiget skællag og forhindre det i at absorbere overskydende fugt i luften.

Da meget porøst hår også let kan miste fugt, er det vigtigt at bruge leave-in conditioner, egnet ’’fugtighedscreme’’ og forsegler. Hvis du lægger disse produkter i lag, hjælper det dit hår med at holde fast i den fugtighed, du giver det. Du kan endda følge op med et tungt ’’hårsmør’’ for at hjælpe med at udfylde hullerne i dit beskadiget skællag og yderligere beskytte dit hår mod at miste for meget fugt.

Sådan behandler du hår med høj porøsitet – klik her for at læse mere.